“Als je maar wilt, kun je heel ver komen”
Hoe ziet een topbaan in de dak- en gevelbranche er in de praktijk uit? Dat kunnen de vakmensen zelf je het beste vertellen. Frank van Rijswijk is uitvoerder en pannendekker bij Konrad Roof Technology. Hij vertelt wat zijn werk voor hem zo mooi maakt.
Van twee linkerhanden naar leiding geven
Als pannendekker bij Konrad Roof Technology buigt Frank zich over het plaatsen, onderhouden, renoveren en restaureren van pannen. Ook sloopwerkzaamheden vallen binnen zijn takenpakket. Daarnaast is Frank uitvoerder (bij sommige dakdekkersbedrijven voorman genoemd), een leidinggevende functie waarin je collega’s begeleidt en projecten in goede banen leidt. Hij vertelt:
“Als uitvoerder ben ik er verantwoordelijk voor dat wij het werk goed afleveren, de opleverpunten uitvoeren en ons aan de planningen houden. Ik moet bestellingen in de gaten houden en zorgen dat materiaal op tijd geregeld is. Ook bespreek ik een à twee keer per week de gang van zaken met de opdrachtgever.”
Best een contrast met toen Frank voor het eerst in de branche kwam werken. Toen wist hij, naar eigen zeggen, helemaal niets van dakwerken af. “In de zes jaar sinds ik ben begonnen als hulpjongen, heb ik alles mogen leren,” legt hij uit. “Ik kwam met twee linkerhanden en zonder verstand van zaken binnen. Nu mag ik leiding geven aan een ploeg en heb ik klussen van 140 woningen onder mijn hoede.”
Gaandeweg leert men
Dat is meteen het eerste voordeel van werken in de dak- en gevelbranche: je kunt blijven leren. Vaak krijg je die mogelijkheid gewoon binnen het bedrijf waar je werkt. Frank vertelt:
“Bedrijven hopen vaak dat je nog een paar extra vaardigheden hebt. Ik heb bijvoorbeeld mijn kraanbewijs gehaald via mijn werkgever en ben ook aan het leren voor zinkwerk. Andere collega’s doen timmerwerk naast het pannendekken. Of je kiest een specialisatie zoals leidekken. Zo heb je altijd een alternatief.”
Nieuwe technieken of veranderingen in wet- en regelgeving binnen de bouw vragen om vakspecialisten met de juiste expertise. Frank: “Vijf jaar geleden deden we bijvoorbeeld alles nog met een lift, nu werken we allemaal met kranen. Je weet nooit wat een bedrijf over tien jaar van je vraagt.” Het werk blijft in beweging, en jij dus ook.
Dat kan via opleidingen, maar is ook een kwestie van ervaring. Plus: je leert van elkaar, bijvoorbeeld door mee te lopen met een leermeester. Frank benadrukt wel: “Negentig procent komt uit jezelf. Die overige tien procent, dat is de ondersteuning van je werkgever en je collega’s. Als je maar inzet toont en wilt leren, kun je heel ver komen.”
Niet steeds hetzelfde
“Je hoeft niet iedere dag hetzelfde te doen. Je gaat van daken slopen naar alles heropbouwen. Ik doe nu voornamelijk grote renovatieprojecten van woningbouwverenigingen, maar heb ook klussen bij particulieren gedaan. Zo heb je met een hoop verschillende mensen te maken. De ene is een uitdaging, de ander laat het allemaal op zich afkomen. Het is heel afwisselend werk.”
Trots op resultaat
“Bij ons in het vak krijg je het eindresultaat te zien. Je ziet echt wat je ervan gemaakt hebt. Zo heb ik een boerderij in Medemblik mogen renoveren. Of samen met een collega op een andere boerderij een rieten dak mogen vervangen en daarbij gewerkt met de allereerste productiepan in Nederland. Dat zijn van die projecten die je, als je mazzel hebt, één keer per jaar tegenkomt. Als ik daarop terug krijg denk ik ja, dat zijn de mooie klussen.”
“Je weet waar je het voor doet. Vooral particulieren, zeker als ze wat krapper bij kas zitten, zijn zó blij met je als je het allemaal netjes hebt afgemaakt. Dan heb je echt plezier in je werk.”
Tips voor aankomend dak- en gevelwerkers
Overweeg je in de dak- en gevelbranche te komen werken? Of ben je benieuwd of het iets voor jou is? Frank geeft nog een aantal tips voor dak- en gevelspecialisten in spé:
Zet door
Als je nog weinig of geen ervaring hebt, is het in het begin best even wennen. De werkzaamheden zijn specialistisch en die kennis heb je niet zomaar in huis. Ook moet je soms flink aanpoten. Werk voor echte doorzetters dus!
Wees flexibel
Heerlijk in de buitenlucht werken en niet gebonden zijn aan kantoortijden: dat is een van de mooiste dingen aan deze branche. Dat betekent ook dat je niet altijd op hetzelfde tijdstip begint of klaar bent, er periodes zijn dat er meer of juist minder werk is, en je ook onder minder fijne weersomstandigheden door moet gaan. Dat vraagt wel wat flexibiliteit!
Communiceer
Zeker als je een rol gaat vervullen waar je collega’s onder je krijgt en waar je met opdrachtgevers en ketenpartners moet schakelen, is het belangrijk dat je communicatief sterk bent. Frank: “Je moet goed kunnen communiceren en uitleggen, zodat je kunt onderbouwen waarom je iets doet zoals je het doet.”
Probeer gewoon uit!
Je kunt heel makkelijk ontdekken of het werk bij je past. Frank: “Stap gewoon op een bedrijf af – gebruik desnoods een uitzendbureau – en vraag of je het mag proberen. Dat kan bij de meeste bedrijven gewoon. Als het je bevalt, kun je doorgaan. Zo niet, dan ben je toch weer een ervaring rijker.”
Dit blog was oorspronkelijk te vinden op topbaanindebouw.nl, een initiatief van Gebouwschil Nederland. Sinds we zijn aangesloten bij 'Je gaat het maken' is 'Topbaan in de bouw' opgeheven. Lees meer op de pagina Werving.