Voorlichting: Wkb wat moet je ermee?
Op 1 januari 2024 is 'ie in werking getreden: de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Ben jij ondernemer en wil je in beeld krijgen wat het voor je bedrijfsvoering betekent en wat je moet doen? Woon een Wkb-sessie. Meer over deze voorlichtingsbijeenkomsten >
De inwerkingtreding van de Omgevingswet en daarmee Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) werd steeds uitgesteld, maar sinds 1 januari 2024 is de wet van kracht. Mogelijk moet ook jij in je bedrijfsvoering aan veranderde of nieuwe verplichtingen voldoen. Wil jij alles goed in beeld? Laat je bijpraten in een voorlichtingssessie.
Waarom wil jij klaar zijn voor Wkb?
Kun je achteraf niet aantonen dat het werk aan de bouwvoorschriften voldoet, dan mag het niet in gebruik worden genomen. Dat kan grote gevolgen hebben.
Wanneer Wkb-sessies?
- 6 maart 2024 van 14.00 tot circa 16.00 uur via Microsoft Teams. Mail als je 6 maart wilt deelnemen.
Even opfrissen: wat is Wkb
Een regeling die voor een betere bouwkwaliteit moet zorgen, maar ook opdrachtgevers een sterkere positie geeft ten opzichte van aannemers.
Er zijn 7 belangrijke wijzigingen die invloed kunnen hebben op jouw bedrijfsvoering. De consequenties kunnen per werk verschillen. De belangrijkste aanpassing is dat niet vooraf, maar achteraf de kwaliteit van een bouwwerk wordt beoordeeld.
Kun jij als aannemer niet je aan de kwaliteitsborger aantonen dat het bouwwerk aan de bouwschriften voldoet, dan mag het bouwwerk niet in gebruik worden genomen. Dit kan grote gevolgen hebben.
Voor wie geldt de Wkb?
In het kort: de Wkb geldt voor jou als je een kleine, grote of gespecialiseerde (onder)aannnemer bent. Meer specifieke informatie vind je op onze uitgebreide Wkb-infopagina.
Waarom Wkb-sessies?
Omdat je in een Wkb-sessie handvatten en concrete tips krijgt. Want de wet lijkt een ver van je bed-show, maar je moet toch echt al aan de plichten voldoen op het gebied van administratie en informatie.
Wat heb jij aan een Wkb-sessie?
Voordeel van deelname aan een Wkb-sessie is dat je op deze uitgebreide voorlichtingsbijeenkomst alles aangereikt krijgt om je voor te bereiden op de nieuwe wet. Peter Ligthart en Robin Schulte van Masters in Process:
- geven praktisch uitleg over hoe jij kunt voldoen aan de eisen van de Wkb.
- laten zien hoe de Dikke duimen-app (het online Wkb-systeem dat is ontwikkeld in samenwerking met Gebouwschil Nederland) je daarbij helpt.
Alles over Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw
Alles over de Wkb vind je op onze speciale webpagina: Aandachtsgebied Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw.