Testimonials
Waarom zijn de leden van Gebouwschil Nederland eigenlijk lid geworden? Die vraag hebben wij op de man af gesteld. Lees hieronder een verzameling ervaringen met GNL, rechtstreeks uit de mond van leden.
Peter van Houtum, Gebr. Janssen BV
Mijn naam is Peter van Houtum en ik ben één van de directieleden van het dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen BV uit het Brabantse Beugen. Wij zijn als bedrijf al sinds de beginjaren van de vereniging zeer betrokken bij de vereniging. Zowel met activiteiten, denk aan voorlichtingsbijeenkomsten, alsook aan de achterkant met inrichting van zaken zoals kwaliteit, veiligheid, opleidingen, de CAO, en pilotprojecten. Wij zijn hierin actief omdat de vereniging bestaat uit geven en nemen, en wij van mening zijn dat dit tweerichtingsverkeer goed is voor de vereniging, voor de dakdekkersbranche, en zeker ook voor de ontwikkeling van ons bedrijf.
Norbert Pel, Gevelproducten Benelux
Het grote belang van een landelijke branchevereniging is dat je daarin een netwerk kunt opbouwen van verwerkers, aan wie vervolgens kennis kan worden overgedragen over de juiste verwerking van producten, zodat er zo min mogelijk fouten tijdens de bouw worden gemaakt. Ik doe dat onder andere door consequent aanwezig te zijn op de door de vereniging georganiseerde bijeenkomsten zoals ledenvergaderingen en regiovergaderingen, en door zitting te nemen in de Technische Commissie van de vereniging. Door op deze manier samen te werken, dragen we bij aan het gezamenlijk streven om de kwaliteit van het bouwen te verhogen, en zo faalkosten te verlagen.
Aart de Boer, Dakpanvervanging.nl
Wij zijn lange tijd zoekende geweest naar een professionele branchevereniging. Het belang van de niche is bij ons allen bekend en daarom is een branchespecifieke vereniging ook zo belangrijk. Aansluiting zoeken en op een gezonde manier van elkaar kunnen leren is wat het lidmaatschap ons brengt. Zeker in de sterk veranderende wereld is het fijn om lid te zijn van een vereniging die ontwikkelingen en veranderingen in wet- en regelgeving op de voet volgt en haar leden adviseert. Samenwerken loont: GNL bewijst dat maar weer eens. Bedankt!
Wim Haverhals, Haverhals Metselwerken
Ik ben lid omdat GNL voor ons de spreekbuis is bij het ministerie, waar alle zaken voor de bouw en alle omliggende vraagstukken rondom de bouw en regelgeving geregeld worden. Hebben wij vragen met betrekking tot ons personeel, dan kan ik bij het secretariaat terecht. Deze weten van de hoed en de rand, omdat ze dit zelf meegeregeld hebben. GNL heeft namelijk zelf inspraak in wat er tussen werknemersorganisatie en werkgeversorganisatie overeengekomen wordt. Bijvoorbeeld de arbo en het welzijn van het bouwpersoneel samen met Volandis, de vorstverletregeling met het UVW, en de bouw CAO met hierbij inhoudelijk de zwaarwerkregeling zijn met inspraak van GNL geregeld.
Wat betreft de instroom van personeel, werkt GNL op diverse fronten om hier invloed op te krijgen. Onder andere bij ROC en bouwscholen, en met betrekking tot oudere leerlingen via zij-instroom bij GAan in de Bouw. Ze zijn er voor de bedrijven als het om certificaten gaat, de URL/BRL voor voegwerken, voor metselwerken, voor het zetten van steenstrips...
En dan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Zeg niet dat hebben we niet nodig, het heeft lang geduurd maar de Wkb komt eraan en wij als bedrijven moeten daar klaar voor zijn. GNL is heel druk met proefprojecten bezig om er klaar voor te zijn als het op 1 januari 2022 zover is. Dan kan GNL aan hun leden de informatie geven hoe ze het moeten doen om aan deze wet te kunnen voldoen.
Daarnaast nog technische vraagstukken. GNL heeft er inspraak in: ze zitten aan tafel met mortelleveranciers en de baksteenindustrie.
Je kunt er niet omheen: alles wat maar naar de bouw ruikt, daar bemoeit GNL zich mee. Dit allemaal om voor de lidbedrijven de regelgeving te ontzorgen en voor hen er te zijn als het nodig is.
Bart Peters, FAKRO Nederland
Wij zijn lid van GNL, omdat wij betrokken willen zijn bij de ontwikkeling en het welzijn van onze branche, en een bijdrage wil leveren aan de inspanningen van de vereniging die onze sector ten goede komen. Neem bijvoorbeeld het thema opleidingen: hoe kunnen wij als industrie ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst goed geschoolde vaklieden op de bouwplaats rondlopen en de toekomst van de sector te waarborgen? Denk bijvoorbeeld aan materialen voor praktijklessen, maar ook input voor de lesstof. Of de Whitepaper Energiedaken. Samen met collega-industriële leden en andere experts kennis delen en het GNL lid van waardevolle handvatten voorzien.
Op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen. Neem de op handen zijnde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De verwerker krijgt daar vanaf begin volgend jaar mee te maken. Mooi om te zien dat GNL ervoor zorgt dat er een tool is waarmee je als GNL lid straks WKB proof kan zijn.
Maar vooral ook het feit dat je mensen uit de branche ontmoet in een ongedwongen sfeer. Collega-industriële leden, waarmee je ervaringen uitwisselt, maar ook de verwerkers van je producten, die je van waardevolle informatie kunnen voorzien. Kortom, meer dan genoeg redenen om lid van GNL te zijn.
Gerrit Danneberg, Wildvank Gevelspecialisten
Al jaren ben zijn wij trouw lid van de brancheorganisatie. Wij vinden het als bedrijf belangrijk om ergens voor te staan in de branche: kwaliteit, veiligheid en innovatie. Daarnaast geeft een vereniging vanwege alle bijeenkomsten een mooie gelegenheid om collega-bedrijven te ontmoeten en te spreken; om ervaringen en informatie met elkaar uit te wisselen en kennis met elkaar te delen.
Voor ons is het van belang om te weten wat er speelt in de markt. Of het nu gaat om nieuwe wetgeving, over nieuwe producten, nieuwe gereedschappen... We staan graag vooraan en lidmaatschap van de brancheorganisatie helpt ons daarbij.
Ervaringen met voorbereiding op de Wkb
GNL helpt leden voorbereiden op de komst van de Wkb. Bijvoorbeeld door middel van proefprojecten, kennissessies, spreekuren, een eigen Wkb-systeem en advies en begeleiding. Al verschillende leden gingen je voor. Hier lees je hun ervaringen:
Peter Werkmink, OCA® Adviesbureau
“Kwaliteitsregistratie is een mooi iets. Kwaliteit is namelijk belangrijk. Het is een illusie om te denken dat je op dezelfde manier als twee jaar geleden door kunt gaan. Met kwaliteitsregistratie heb je dossieropbouw, waarbij een back-up automatisch wordt gemaakt. Je verplicht jezelf bovendien om je aan de regels te houden.
“We registreren via de app of soms nog op papier. We zijn van oorsprong een beetje ‘papier-achtig’, dus dat moet er nog ingroeien. Maar de app is er goed voor.
“De hoofdaannemer vindt het enorm prettig dat hij al zover is met de Wkb. Dat geeft toch een stukje geruststelling en wordt als positief gezien. Ook de medewerkers vinden het niet meer dan normaal. Dat past ook wel in de bedrijfscultuur; zo wordt er gewoon gewerkt bij OCA® Adviesbureau.
“Als tip zou ik aan branchegenoten willen geven: begin er gewoon aan! Al is het met een heel klein projectje. Je zult zien dat je er voordeel uit haalt. En als je zometeen moet, en meteen een groot project hebt, gaat het mis. Ga er dus nu alvast aan wennen!”
Ook lid worden?
Je aansluiten bij deze groep professionals en nog vele anderen? Ontdek alle voordelen van lid worden van GNL of vraag direct een lidmaatschap aan. Maak je vak nog mooier. Gewoon met GNL.